TIPS EN TRUCS VOOR DE EERSTE REIS MET UW BUSCAMPER OF CAMPER
Kategorien: Reisemobil, Van, Tipps und Tricks
Veröffentlichung: 21.04.2021

Typische beginnersfouten – wie kent ze niet! Ook tijdens de eerste kampeervakantie krijgt u er vaak mee te maken. Om ervoor te zorgen dat er niets misgaat tijdens uw eerste reis met een gehuurde kampeerauto of met uw eigen buscamper of camper, volgen hier enkele tips en trucs. We zetten de meest voorkomende beginnersfouten op een rij en laten u zien hoe u die kunt vermijden.

  1. Onvoorbereid op pad gaan
    U heeft zich er lang op verheugd en het liefst wilt u meteen aan uw welverdiende vakantie beginnen. Maar als u onvoorbereid vertrekt nadat uw camper of bus uit de winterstalling komt, kan dat de vakantiepret snel bederven. Neem voor u vertrekt voldoende tijd om een aantal belangrijke punten bij uw voertuig te checken. Controleer de bandenspanning, maak de watertank schoon, laad de boordaccu op en controleer of de gasflessen vol genoeg zijn. 
     
  2. Willekeurig inladen van uw camperbus of camper
    Eerst en vooral is het belangrijk dat u het werkelijke leeggewicht en het toegelaten totaalgewicht van uw voertuig kent, pas dan kunt u het maximale laadvermogen berekenen. Probeer uw vakantiebagage op logische en doordachte wijze op te bergen, zodat u alles gemakkelijk en snel kunt terugvinden. Uw bagage op willekeurige en chaotische wijze in de buscamper of camper laden is niet aan te raden. De algemene regel om het gewicht goed te verdelen is: plaats zware spullen onderaan en lichte bagage bovenaan. Zo wordt het zwaartepunt van de camper(bus) naar beneden verplaatst, wat de rijstabiliteit verbetert.
     
  3. Bagage niet vastzetten
    Wat u niet uit het oog mag verliezen: uw camper(bus) beweegt of rijdt. Daarom moet uw bagage goed en veilig opgeborgen zijn. In de Malibu Vans en campers heeft u voldoende bergruimte om uw bagage op te bergen. Controleer voordat u vertrekt of alle kleppen gesloten en vergrendeld zijn, zodat u tijdens het rijden niet wordt afgeleid door vallende voorwerpen.
     
  4. Vertrekken met een volle schoonwatertank
    Camperaars met weinig ervaring vullen de schoonwatertank voor vertrek tot aan het randje. Doorgewinterde camperaars daarentegen vullen de tank slechts met zoveel water als nodig is voor de reis. Elke liter betekent meer gewicht voor het voertuig. De schoonwatertanks in de Malibu Vans en campers hebben een inhoud van 80 tot 125 liter. Tussen 30 en 60 liter is echter meestal voldoende om tijdens de rit uw handen te wassen en naar het toilet te gaan. Bovendien kan de schoonwatertank bij de meeste benzinestations probleemloos worden bijgevuld.
     
  5. Rondlopen in de (bus)camper tijdens het rijden
    Net als in een auto zijn veiligheidsgordels verplicht in kampeerauto's. Dit geldt niet alleen voor de bestuurder en de bijrijder, maar voor alle passagiers – of het nu kinderen of honden zijn. Medereizigers mogen tijdens het rijden ook niet in bed gaan liggen. Wanneer u een kampeerauto koopt of huurt moet u er dus op letten dat het aantal passagiers overeenkomt met het aantal zitplaatsen met veiligheidsgordels. In onze camperbussen beschikt u over vier zitplaatsen en in onze campers optioneel over vijf zitplaatsen met een 3-puntsgordel. Dankzij speciale veiligheidssystemen voor uw geliefde viervoeters, kunnen ook zij veilig reizen in de (bus)camper.
     
  6. Rijden als in een gewone auto
    Maak voordat u vertrekt altijd een proefritje met de camper of Van. Ook al hebben enkele van onze Malibu Vans en campers compacte buitenafmetingen, toch moet u niet vergeten dat deze voertuigen een ander gewicht hebben, vooral in beladen toestand. Bovendien is bij het rijden met een camper of camperbus meer voorzichtigheid geboden dan bij het rijden met een personenauto. Het rijden op de buitenspiegels, het nemen van bochten, het remgedrag van een volgeladen voertuig en het manoeuvreren op krappe plekken moet u allemaal onder de knie hebben. Onze tip: oefen op een zondagmiddag op een lege parkeerplaats voordat u aan een grote reis begint, of volg een georganiseerde rijvaardigheidstraining.
     
  7. Blindelings vertrouwen op navigatiesystemen
    Tegenwoordig zijn navigatiesystemen nauwelijks meer weg te denken voor het plannen van de route naar een bestemming en tijdens het rijden zelf. Maar telkens weer komen nietsvermoedende camperaars in kronkelige steegjes of op hobbelige binnenwegen terecht door toedoen van deze elektronische hulpmiddelen. Er zijn ook navigatiesystemen waarbij u het gewicht en de afmetingen van het voertuig kunt invoeren. Met deze kenmerken wordt dan rekening gehouden bij het plannen van de route. Maar ook bij zo'n systeem is een gezond wantrouwen op zijn plaats. Ons advies: volg niet blindelings de aanwijzingen van het navigatiesysteem, maar vertrouw op uw intuïtie en let op de verkeersborden. 
     
  8. Rijden zonder pauze
    Natuurlijk wilt u zo snel mogelijk op uw bestemming aankomen. Maar een marathonrit kan al snel een hele krachttoer worden. Probeer te lange ritten op één dag te vermijden. Het motto bij het kamperen is: ‘het gaat niet om het doel maar om de weg ernaartoe’. Als u echter toch een keer lang aan één stuk door moet rijden, is het belangrijk om regelmatig van chauffeur te wisselen. Onze tip: probeer uw bestemming altijd te bereiken voor zonsondergang, zodat u uw voertuig terwijl het nog licht is kunt ombouwen van rij- naar slaapstand en ‘s avonds nog even gezellig voor uw camper of camperbus kunt zitten. 
     
  9. In het midden van de zomer een standplaats in de zon zoeken
    Je kunt immers niet genoeg zon krijgen tijdens de zomervakantie. Ook al zijn Malibu Vans en campers goed geïsoleerd, toch moet u er bij het zoeken van een standplaats rekening mee houden dat u de zomerhitte niet zo snel uit uw voertuig krijgt nadat het de hele dag in de volle zon heeft gestaan. Als directe zon niet kan worden vermeden, doe dan overdag de rolgordijnen omlaag en ventileer 's avonds goed. Als de warmte u te veel wordt, kunt u de airco in onze Vans en campers aanzetten en de gewenste temperatuur instellen.
     
  10. Het lozen van afvalwater steeds maar uitstellen
    Een van de vervelendste klusjes tijdens de vakantie is waarschijnlijk het lozen van het afvalwater. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen grijs water – afkomstig van douche, wastafel en gootsteen – en zwart water, het afvalwater van het toilet. Een beetje discipline hoort erbij: vooral het zwarte water moet regelmatig worden geloosd om onaangename verrassingen te voorkomen wanneer u weer een bezoekje aan het kleinste kamertje brengt.
     
  11. Overhaast vertrekken
    Het ontbijt is achter de kiezen, op naar de volgende interessante bestemming. Vooral als het regent is het verleidelijk snel te vertrekken. Ons advies op basis van onze eigen ervaring: neem genoeg tijd om heel het woongedeelte op te ruimen, anders hoort u gegarandeerd iets met een harde knal op de grond vallen tijdens het nemen van de eerstvolgende bocht. Neem de tijd om binnenin alles te checken: zijn alle kasten, de koelkast en dakluiken goed afgesloten? Loop een rondje rond de camper en controleer of de stroomkabel is losgekoppeld en of alle ramen en de kleppen van de opbergruimtes dicht zijn. Is er een sanistation op de plaats van vertrek? Dan is ook dat klusje in een oogwenk geklaard – en met wat vers water aan boord en een lege vuilwater- en fecaliëntank gaat u nieuwe avonturen veel ontspannener tegemoet.